Algemene informatie over plassen.

Iedereen die eet en drinkt moet ook plassen en poepen dat wil zeggen alle grote mensen, kinderen en dieren. Meestal gaat dit gewoon van zelf en denkt niemand daar over na.

Toch zijn er veel kinderen (en ook nog grote mensen) waarvoor dit niet zo gewoon is. Zij hebben problemen met plassen en /of poepen en gaan daarvoor naar een dokter. Deze problemen kunnen heel verschillend zijn. Het ene kind verliest soms een scheutje plas, een ander kind verliest een hele plas. Sommigen kinderen moeten heel vaak gaan plassen en zijn soms toch nog nat. 's Nachts hebben sommige kinderen nog een luier om, omdat ze nog niet een hele nacht droog kunnen blijven.

Veel kinderen praten niet over hun plasongelukjes, omdat ze zich er voor schamen. Ze weten dan ook niet dat er veel meer kinderen zijn met dezelfde problemen.

Hoe komt het toch dat we het met zijn allen zo moeilijk vinden om over plassen (en poepen) te praten? We moeten toch allemaal plassen en poepen! Zelfs onze koningin moet plassen en poepen☺! Dat hoort er toch gewoon bij en het houdt ons gezond. Niemand poept of plast expres in zijn of haar broek. Kleine kinderen voelen nog niet goed wanneer ze moeten plassen of poepen en doen dit de eerste jaren nog in een luier. Als je wat ouder wordt leer je voelen wanneer je naar de wc moet gaan om te plassen of poepen. Sommige kinderen leren dit al als ze twee jaar zijn, andere kinderen pas als ze 5 jaar zijn. Dat mag allemaal.

Het kan zijn dat je altijd al moeite hebt gehad om te voelen wanneer je moet plassen en dat je dit moet gaan oefenen. Dit is net zo als bij het leren schrijven. Zo kan het ene kind heel netjes kleuren of schrijven en een ander kind moet dit nog wat langer oefenen om het goed en netjes te kunnen.

Met iemand over je plasprobleem praten is niet altijd makkelijk. Er wordt nog al eens verschillend gereageerd op natte of vieze broeken. Soms word je gepest, omdat anderen je vinden stinken, of je natte of vieze broek zien. Helemaal niet leuk, maar wat kun je er aan doen? Als je vader of moeder steeds boos op je wordt als het weer een keertje is misgegaan, is dat natuurlijk ook heel moeilijk voor je. Ook kan het zijn dat je op school van de meester of juf niet onder de les mag gaan plassen en moet je steeds zo nodig. Dan heb je een groot probleem.

Fijner zou het zijn als iedereen begrijpt waarom jij het zo moeilijk vindt om droog en schoon te blijven. Dat je moeder zonder mopperen je vuile bed en kleren wast, dat de meesters en juffrouwen je onder de les goed laten drinken en naar de wc laten gaan als je nodig moet. En in het ergste geval, als je echt ziek bent, dat er een dokter is, die je kan helpen en weet bij wie je goed plassen kunt leren.

Het kan helpen om met mensen, waar jij je fijn bij voelt over je problemen met plassen te praten. Zo kan bijvoorbeeld een juffrouw of meester je misschien helpen wanneer je op school bent. Er over lezen, naar plaatjes kijken en over je problemen praten helpt echt!

De oorzaak van het niet goed kunnen ophouden van je plas kan heel erg verschillen. Soms werken je spieren van je plasgaatje niet goed. Soms werken je blaas en darmen niet goed. Soms zit het probleem in de dingen die er om je heen gebeuren. Het kan zijn dat je het op school heel erg moeilijk vindt, of dat er thuis spanningen zijn tussen je ouders, een scheiding bijvoorbeeld of een ernstig ziek familielid. Soms ben je zelf ziek, waardoor het niet goed lukt om droog en schoon te blijven.

Angst en stress verhogen spanning in je lijf, in je spieren en dus ook in je plas spieren. Die gaan daardoor wat minder goed werken, waardoor je klachten kunt krijgen als buikpijn of zonder dat je dit wilt je plas verliezen.

Hopelijk kan alle informatie een beetje helpen om weer de baas te worden over het plassen. Je ouders of mensen die voor je zorgen, kunnen je daar bij helpen maar het niet van je overnemen. Het is belangrijk dat je echt zelf je best gaat doen en extra gaat oefenen.

Toiletgewoonten

  • Wanneer ga je naar de WC?

Als je een seintje krijgt van je blaas stop je met spelen en je vraagt de juffrouw of meneer of je naar de WC kunt of je vraagt of je mag opstaan van tafel of je komt uit je bed. Je gaat op tijd en regelmatig naar de WC. Je luistert naar je lichaam en gaat niet ophouden.

  • Hoe zit je op de WC?

Je zorgt dat je ontspannen op de WC kunt zitten. Je gebruikt een wc-bril verkleiner en een voetenbankje. Je doet je broek en onderbroek goed naar beneden en legt je armen op je bovenbenen. Houd je rug gewoon recht bij het plassen.Zorg dat je altijd ontspannen op de WC kunt zitten! Als je voeten niet goed steunen of als je helemaal weg zakt in de WC of als je teveel steunt op je handen kun je niet goed plassen!

  • Speciaal voor jongens

Jongens kunnen het beste gaan zitten, ook als ze plassen. Je moet dan wel je piemel (plasser) naar beneden houden anders plas je over de WC. Als je liever blijft staan zorg dan dat je goed je broek omlaag doet, met gebogen knieën staat en niet te ver naar voren hangt.

  • Wat doe je op de WC?

Tijdens het plassen: Laat het spiertje van de plasgaatje slap worden en laat je plas maar komen. Je mag niet mee drukken. Houd je wangen en je mond slap tijdens het plassen. Je kunt zachtjes blazen.

  • Hoe veeg je af?

  • Meisjes: Na het plassen dep je met een papiertje je plasgaatje zachtjes droog. Je mag niet met het papiertje op en neer poetsen.

  • Jongens: Na het plassen dep je met een papiertje je plasser (piemel) droog